پیش از آنکه به تاثیر چای و قوه بر صدا و به طور کلی بر بدن بپردازیم، باید بدانیم که بررسی اثرات هر ماده غذایی هم شامل تاثیرات مستقیم فیزیکی آن ماده بر حنجره و تارهای صوتی است و هم شامل تاثیرات غیرمستقیمی است که ممکن است بر فرآیند دستگاه‌های مختلف بدن از جمله گوارش یا سیستم عصبی داشته باشد. در مورد تاثیر چای و قوه بر صدا مطالعاتی انجام شده که تعدادی از آنها را در این مقاله برایتان بازگو کرده‌ایم.

با این مقدمه از جوانب مختلفی تاثیرات کافئین را بررسی خواهیم کرد.


اثرات مستقیم چای و قهوه بر صدا حنجره

تارهای صوتی ما در ابتدای حنجره قرار دارند و هر غذایی پیش از آنکه وارد گلو شد، ابتدا با تارهای صوتی ما در تماس خواهد بود. 

نوشیدنی‌های کافئین دار مانند انواع چای و قهوه به دلیل ماهیت اسیدی خود، در برخورد با این تارهای صوتی می تواند سبب اثرات مخرب و مستعد شدن حنجره برای آسیب فیزیکی گردند.

همچنین این مواد، در معده می تواند باعث افزایش اسید معده و قلیان این ماده اسیدی به سمت قسمتهای بالاتر گلو شود. رفلاکس اسید معده در مستعدین این بیماری، حتی می تواند باعث گلودرد، التهابات شدید حنجره و حتی ورم این مجاری و تنگی نفس شود.

پیشنهاد می‌کنیم بخوانید: چگونه از صدا و حنجره خود مراقبت کنیم؟

جدا از ماهیت خود نوشیدنی‌ها، دمای آن نیز مستقیما بر عملکرد حنجره شما نقش دارد. و چون این دست نوشیدنی‌ها اغلب به صورت داغ سرو می‌شوند، باید به این نکته هم توجه داشته باشیم.

خوردن غذا یا نوشیدنی‌های سرد و یا داغ باعث آسیب به تارهای صوتی شما و کاهش کیفیت و قدرت صدای شما خواهد شد. این توصیه حتی در مورد مصرف نوشیدنی مفیدی مثل آب هم حایز اهمیت است و توصیه می‌شود حتی آب را هم در بازه دمایی بین دمای طبیعی محیط تا دمای طبیعی بدن یعنی 24 الی 37 درجه بنوشید.

تاثیر چای بر صدا و حنجره


اثرات غیرمستقیم چای و قهوه بر صدا و حنجره

تمامی مواد کافئین‌دار مثل چای و قهوه می‌توانند باعث از دست رفتن آب بدن و دهیدراته شدن آن گردند.

این فرایند می‌تواند اثرات بسیار مخربی بر تارهای صوتی داشته باشد. 

چرا که سیستم تارهای صوتی بر مبنای ارتعاش است و هرچه این تارها در برابر اثرات هوا، منعطف‌تر ارتعاش یابند، نه تنها بر قدرت و کیفیت صدای حاصل تاثیر دارد بلکه احتمال آسیب‌های احتمالی به تارهای صوتی پس از اجراهای سنگین و طولانی به حداقل خود می‌رسد. در واقع با مصرف کافی و وافی آب سیستم صوتی حنجره خود را روغن کاری می‌کنید.

حال آنکه چای و قهوه به خاطر وجود تئین و کافئین دقیقا در جهت عکس این فرایند سبب کم آبی و خشکی تارهای صوتی می‌شود.

کافئین بر سیستم عصبی نیز تاثیر دارد و برخلاف تصور عامه که از قهوه برای بیدار ماندن استفاده می‌کنند، این بیداری لزوما به معنی هشیاری و تمرکز سیستم عصبی نیست بلکه تغییرات سطح کافئین با تحریک بیش از حد گیرنده های عصبی حتی می تواند سبب بیقراری و استرس گردد و تمامی این اثرات، می‌تواند نقش مخربی بر تسلط و اجرا داشته باشد.

حتماً بخوانید: کلیدهای داشتن صدایی جذاب و تاثیرگذار

اما این گونه نیست که صداپیشگان را کلا از خوردن چای و قهوه منع کنیم. بلکه با توجه به مواردی که در بالا گفته شد، در صورتی که سابقه رفلاکس معده ندارند، مجازند که روزانه از یک فنجان قهوه و یا مطابق با دوز کافئین جایگزین آن، چای مصرف کنند . چرا که تغییر ناگهانی در جهت کاهش دوز کافئین نیز خود عوارضی را به دنبال دارد. پس این مقدار مصرف بشرطی که با مصرف کافی و وافی آب، در جهت جبران آب از دست رفته بدن برآیند، و در بازه دمایی مناسبی مصرف شود، جایز است.




ما در این زمینه می‌توانیم به شما کمک کنیم

آموزشگاه گویندگی و فن بیان رویای صدا با تدریسِ استاد سعید پورمحمودی سالها است در زمینه‌ی آموزش گویندگی و فن بیان، شاگردان زیادی را تربیت کرده است؛ چیزی حدود 2550 نفر در طی 16 سال آموزش مداوم.

درسته؛
شما هم می‌توانید یکی از هنرجویان ما باشید...

جهت کسب اطلاعات بیشتر و نام نویسی در کلاس های فن بیان و گویندگی رویای صدا، همین حالا با ما تماس بگیرید:
22898478 021  |  26710643 021  |  09192425303
اگر با موبایل هستید با لمس این دکمه مستقیم با ما تماس بگیرید: