وقتی وظیفه یک سخنرانی به شما محول می شود، ممکن است سعی کنید خیلی طبیعی در مورد موضوع صحبت کنید و زمان کمی برای آماده شدن برای سخنرانی بگذارید. اگرچه که ممکن است بخواهید سخنرانی با آمادگی اندک داشته باشید اما بدانید تاثیر یک معرفی و مقدمه کوتاه در ابتدای صحبت هایتان بر روی مخاطبین چند برابر خواهد بود. 

با یک معرفی کوتاه درباره موضوعی که قصد صحبت در مورد آن را دارید، می توانید یک ایده کلی به مخاطبان‌تان بدهید. با این کار قطعا در صحبت های بعدی تان احساس اطمینان و راحتی خواهید کرد.


1. سخنرانی خود را ساختاربندی کنید

1. نقشه ای از سخنرانی خود داشته باشید. 

نکات کلیدی که مخاطب از سخنرانی شما دریافت می کند چیست؟ نکاتی که می خواهید مخاطب هنگام تمام شدن سخنرانی شما به یاد داشته باشد چیست؟

هیچوقت شروع صحبت تان را با جملاتی که ممکن است مخاطبان‌تان را نسبت به اعتبار شما به شک بیاندازد، شروع نکنید. هیچوقت به مخاطبان‌تان نگویید که زمانی برای آماده شدن نداشتید و یا استرس زیادی برای سخنرانی دارید. حتی اگر کاملا هم آماده نشده اید، سعی کنید که این موضوع را بروز ندهید.

نکات مهم سخنرانی تان را مشخص کنید. به عنوان مثال، می توانید بخش مقدمه را اینگونه آغاز کنید: "امروز قصد دارم تا در مورد نحوه شروع یک تجارت کوچک با شما صحبت کنم. ابتدا در مورد بازاریابی اندکی صحبت خواهم کرد و سپس در مورد نحوه ادامه تجارت و کسب و کار کوچک به گفتگو خواهیم پرداخت".

در سخنرانی مخاطبتان را بشناسید

2. مخاطبین تان را شناسایی کنید.

محتوا و ساختار متن مقدمه ی شما بستگی به سطح دانش و علایق مخاطبین شما دارد. شما دارید در یک کنفرانس سخنرانی می کنید که مخاطبین شما اطلاع اندکی از موضوع صحبت شما دارند؟ و یا مخاطبین شما افرادی هستند که اصلا آنها را نمی شناسید و آنها از موضوع صحبت شما اطلاعی ندارند؟ حتما در نظر داشته باشید که برای چه تعداد افراد قرار است سخنرانی کنید. آیا مخاطبین‌تان از اعضای خانواده شما، دوستان و یا همکلاسی های شما هستند؟ آیا در مورد یک مساله فرهنگی، علمی، سیاسی یا اقتصادی صحبت می کنید؟ مخاطبین شما همه از یک سطح هستند و یا افراد مختلفی جزو مخاطبین شما هستند؟

حتماً بخوانید: 10 تکنیک برای کنترل استرس در زمان سخنرانی

اگر مخاطبین شما بطور کلی از مبحث سخنرانی شما آگاه هستند پس در این صورت در متن مقدمه خود از توضیحات ابتدایی فاکتور بگیرید. این کار ممکن است توهین به مخاطبین تلقی شود.

اگر مخاطبین شما از موضوع سخنرانی شما بی اطلاع هستند، دلیل اهمیت آنها به موضوع را برایشان توضیح دهید. اینکه این موضوع چگونه بر روی آن ها تاثیر می گذارد؟ و اینکه از گوش دادن به سخنرانی شما چه نکته ای را باید دریافت کنند؟ سعی کنید از اصطلاحات و مفهوم های پیچیده که ممکن است برای مخاطبین‌تان ناآشنا باشد استفاده نکنید. با این کار ممکن است آنها را خیلی راحت نسبت به صحبت هایتان بی توجه کنید.

ما در مورد سخنرانی یک محصول کم نظیر داریم: استاد سعید پورمحمودی در این محصول صوتی، راهکارهای حرفه ای را به شما آموزش می دهد تا بتوانید یک سخنران درجه یک و حرفه ای شوید. برای مشاوره رایگان در مورد این محصول با ما تماس بگیرید:

3. طول متن مقدمه خود را تعیین کنید.

متن مقدمه باید کاملا کوتاه و مختصر باشد و بطور کلی باید 10درصد طول متن اصلی باشد. شما برای جذب مخاطبین خود زمان کمی دارید پس سعی کنید کلمات و نکات اصلی متن‌تان را بازگو کنید. جاهایی در حین سخنرانی مکث کنید تا مخاطبین تان موضوع کلی بحث را درک کنند و سعی کنید نکات مهم و کلیدی را در متن سخنرانی استفاده کنید و نه در متن مقدمه.

4. علاقه خود به موضوع سخنرانی تان را بیان کنید.

چگونه برای اولین بار به این موضوع علاقمند شده اید؟ بعد از آن دیگر به چه موضوع هایی علاقمند شده اید؟ با یک مثال ساده و روشن می توانید به آسانی توجه مخاطبین را به صحبت هایتان جلب کنید. به عنوان مثال می توانید اینگونه شروع کنید: "من خودم در ابتدا قصد شروع یک کسب و کار و تجارت را نداشتم تنها هدفم کار به عنوان یک دامپزشک بود. اما بعد از چندی متوجه شدم که علاقه شدیدی به کارآفرینی دارم. و حالا در اینجا هستم تا شور و اشتیاق و تجربیاتم را با شما در میان بگذارم".

به سخنرانی تان اندکی شوخ طبعی اضافه کنید

5. به سخنرانی تان اندکی شوخ طبعی تزریق کنید.

یک شوخی کوچک در بین سخنان‌تان به شما کمک می کند تا توجه مخاطبین را جلب کنید و همچنین حس خوب به آنها می دهید و همین کار باعث می شود تا آنها بیشتر و بیشتر به شما جذب شوند. اگر سخنرانی شما در یک محیط حرفه ای و کاری انجام می شود، به هیچ وجه از کلماتی که توهین آمیز و ناراحت کننده باشد، استفاده نکنید. سعی کنید شوخی هایتان بی طرف باشد. 

اگر به عنوان مجری مراسم پاتختی در مراسم ازدواج سخنرانی می کنید، سعی کنید شوخی هایتان زرق و برق دار باشد و از جملات و یا کلماتی که باعث کدورت خانواده ی عروس یا داماد می شود، خودداری کنید. یادتان باشد شوخی مثل برشته کردن نان است و نه کباب.

6. از کلمات قانع کننده و یا نقل قول های جذاب استفاده کنید.

اگر شوخ طبعی مناسب مخاطبین شما نیست، پس سعی کنید از گزینه های جذاب دیگر برای جذب مخاطبین استفاده کنید. آیا سوالی هست که دوست دارید در حین سخنرانی از مخاطبین بپرسید؟ آیا برای مشخص کردن نکات مهم سخنرانی خود، مثال و یا استعاره ای وجود دارد؟ اگر چنین است، پس سعی کنید این موارد را در متن سخنرانی و یا مقدمه خود قرار دهید. برای جلب نظر مخاطبین به یک نکته مهم می توانید از نقل قول های الهام بخش استفاده کنید. اما مراقب باشید تا نقل قول ها و یا استعاره هایتان بیش از حد کلیشه ای نباشند. این کار باعث می شود تا مخاطبین شما به میزان درک شما شک کنند.

متن مقدمه سخنرانی تان را مرور کنید

2. متن مقدمه تان را مرور و بازبینی کنید

1. مقدمه تان را با صدای بلند برای خود بخوانید.

سخنرانی کردن یک تجربه شنیداری است و شما باید مطمئن باشید که متن شما باعث می شود تا افراد آن را گوش کند. عموما سعی کنید تا از جملات خیلی طولانی و مبهم استفاده نکنید. اگر سخنرانی شما بدون مکث ادامه داشته باشد قطعا مخاطب برای جمع کردن سخنان شما در ذهنش به مشکل خواهد خورد.

از زبان ساده و روان استفاده کنید. درصورت سخنرانی عمومی و غیر تخصصی از واژه های مبهم و تخصصی در سخنرانی خود استفاده نکنید. متن سخنرانی تان را با در دست داشتن یک هایلایتر بخوانید. اگر نمی توانید یک جمله را یک نفس بخوانید و نیاز به نفس گیری در خواندن دارید پس این جمله را هایلایت کنید و آن را تصحیح کنید، باید این جمله بلند کوتاهتر شود.

2. از نمونه ها و تصاویر واضح و ملموس استفاده کنید.

اگر زبان سخنرانی شما برای مخاطب گنگ و مبهم و خیلی انتزاعی باشد، افراد به سرعت علاقه خود را از دست می دهند. در عوض برای بیان بهتر سخن خود از تصاویر و عکس مربوط استفاده کنید.

فرض کنید دارید داستانی تعریف می کنید و برای بیان بهتر نیاز به تصویر برای بیان کلمات دارید. اگر در متن خود حکایتی دارید حتما منبع و جزئیات قانع کننده مربوط به آن را نیز بگویید.

به عنوان مثال برای یک سخنرانی در مراسم ازدواج می توانید بگویید: "اولین باری که امید را ملاقات کردم، او کاملا گِلی بود و از فرق سر تا نوک پایش کبود شده بود. ما تازه مسابقه فوتبال را تمام کرده بودیم و از اول هم میدانستم او بهترین دوست من خواهد شد".

3. از ارتباط چشمی کمک بگیرید.

خواهید دید که مقدمه زمان خوبی برای هرگونه ارتباط چشمی با مخاطب است. ممکن است شما از روی پاورپوینت، یک فهرست و یا از روی پرده سخنانتان ارائه می دهید. در این صورت حتما به مخاطبانتان بگویید که قرار است چگونه به سخنرانی خود بپردازید.

همچنین می توانید در حین ارتباط چشمی از یک مثال و یا نقل قول کلیدی استفاده کنید. نیاز نیست تا در تمامی ارتباطات چشمی حتما متنی گفته شود چون در این صورت مخاطب خسته خواهد شد. تعداد اندکی ارتباط چشمی به همراه نکات کلیدی بسیار تاثیر گذارتر از یک دیوار جمله است.


3. متن مقدمه و متن پایانی سخنرانی خود را تمرین کنید

1. برای نشانه های غیر کلامی حتما تمرین داشته باشید.

ارائه دادن یک سخنرانی خوب تنها خواندن از روی یک متن آماده نیست، بلکه باید برای جذب مخاطب از نشانه های غیرکلامی و زبان بدن خوب هم استفاده کنید. همانطور که قبلا گفته شد، ارتباط چشمی برقرار کنید. فرقی نمی کند تعداد مخاطبین شما چند نفر هستند، هم برای تعداد کم و هم برای هزاران نفر جمعیت باید سعی کنید تا ارتباط چشمی با افراد مختلف برقرار کنید. این کار نشان دهنده این است که شما تنها با صدای بلند از روی یک متن نمی خوانید بلکه سعی دارید تا ارتباط مستقیم با افراد برقرار کنید.

با چهره ای جذاب و متفاوت سخنرانی کنید. وقتی متنی خوشایند و جالب را بیان می کنید، حتما لبخند به لب داشته باشید و برای متن های غمگین حتما باید صورت شما نشانی از غم و ناراحتی داشته باشد. استفاده از چهره ی واکنش گرا، بیانگر چگونگی واکنش شما به مخاطب می باشد. حتما به حرکات خود توجه کنید. اگر قصد قدم زدن در حین ارائه را دارید می توانید یک دست تان را خیلی جزئی حرکت دهید.

حواستان باشد که حرکات‌تان آنقدر تند و زیاد نباشد تا حواس مخاطب را پرت کند. سعی کنید برای چند نفر تمرین کنید. مثلا متن مقدمه و سخنرانی تان را در مقابل چند دوست و یا آشنا اجرا کنید. این کار نشانه های غیر کلامی غیر ضروری را برای شما مشخص می کند.

رو به روی آینه تمرین کنید. اگر کسی را پیدا نکردید تا برای او ارائه بدهید، پس این کار را جلوی آینه انجام دهید.  با این کار حس واقعی از وضعیت سخنرانی به شما دست می دهد و میتوانید اشکالات را رفع کنید.

برای سخنرانی لباس مناسب بپوشید

2. لباس مناسب خود را انتخاب کنید.

این کار ممکن است خیلی پیش پا افتاده بنظر برسد اما اگر به موقع لباس خود را انتخاب کنید از استرس شما کم می کند.

یک لباس راحت انتخاب کنید و سعی کنید لباسی بپوشید که مناسب شما باشد. لباس های تیره به مراتب بهتر از لباس هایی با رنگ روشن است، چون لباس های تیره اثر عرق کردن را نشان نمی دهند.  
لباسی با طرح های شلوغ انتخاب نکنید چون حواس مخاطب را پرت می کند.

3. فضایی را که باید در آن سخنرانی کنید را از قبل ببینید.

سعی کنید قبل از سخنرانی به محل سخنرانی خود بروید. نیاز است تا قبل از سخنرانی در جلوی مخاطب حتما نورپردازی و فناوری های لازم سالن را مورد بررسی قرار دهید.

قبل از سخنرانی هرگونه استرس را از خود دور کنید

4. هرگونه استرس را از خود دور کنید.

سخنرانی های عمومی می تواند باعث خستگی شود اما خیلی راحت با تمرین کردن می توانید بر این موضوع تسلط یابید. راه های زیادی برای کاهش استرس وجود دارد که می توانید با این کار مطمئن شوید که سخنرانی فوق العاده ای خواهید داشت.

قبل از سخنرانی حتما ورزش کنید. ورزش کردن باعث تولید کورتیزول در بدن شما را کنترل کند و همین امر باعث کاهش استرس می شود. همچنین اندورفین هایی را در بدن شما آزاد می کند که سطح استرس را در حداقل نگه میدارد. به سخنرانی افراد حرفه ای و معروف گوش دهید.

می توانید سخنرانی های افراد معروف مثل دکتر مارتین لوتر کینگ، جان اف کندی، باراک اوباما، رونالد ریگان را ببینید و از نحوه ارائه آنها ایده بگیرید. سخنرانی های Ted Talks  را ببینید و ایده هایی از سخنرانی های عمومی بگیرید.

5. تمرین، تمرین، تمرین.

هیچ چیزی به اندازه مسلط بودن روی موضوع سخنرانی تان، به شما اعتماد به نفس نخواهد داد. اگر بارها و بارها تمرین کنید، می توانید به جای سخت صحبت کردن خیلی راحت و سلیس صحبت کنید.


جهت کسب اطلاعات بیشتر و نام نویسی در کلاس های گویندگی و فن بیان رویای صدا همین حالا با ما تماس بگیرید:
22898478 021  |  26710643 021  |  09192425303

اگر با موبایل هستید با لمس این دکمه مستقیم با ما تماس بگیرید: